Muslimsk hatgruppe gikk til angrep på den svenske kunsteren Lars Vilks under en forelesning på Universitet i Uppsala i dag. Her er et videoopptak fra deler av tumultene.

httpv://www.youtube.com/watch?v=1fg8KRTXDRU

– Mannen på første rad kom plutselig løpende mot meg, ga meg en springskalle, og jeg falt inn i veggen og mistet brillene, sier Vilks til det svenske nyhetsbyrået TT, som forteller at han kom uskadd fra det men følte seg litt mørbanket.

Et titalls politimenn lykkes i å beskytte Lars Vilks mot de voldelige hordene, under spredte «Allahu Akbar»-rop.

Oppdatering: http://www.unt.se/uppsala/vilks-overfallen-i-uppsala-932728.aspx har en video som viser flere detaljer fra overfallet.

Lars Vilks opplyser på sin blog at overfallet startet da han viste bildet «Adam & Ewald» i et kutt fra filmen «Allah ho Gaybar» av den iransk-hollandske kunstner Sooreh Hera.

Mye av Sooreh Hera’s kunst handler om homoseksualitet, hun har en provokativ tilnærming til religiøse normer om homoseksualitet, og er kritisk til hvordan homofile behandles i muslimske land, som det fremgår av hennes bilder som kan sees på hennes to nettsteder soorehhera.com og soreh.net.

Sooreh Heras «Adam & Ewald» og filmen «Allah ho Gaybar», ble temaet i debatten om kunstnerisk frihet og ytringsfrihet i 2007, da den ble nektet vist i forbindelse med kunstnerens utstilling i Haag bymuseum (Gemeentemuseum Den Haag). Og det med den begrunnelse at filmen «kunne fornærme visse grupper». Ifølge bloggen Gays Without Borders ble museets beslutning bla. fordømt av Geert Wilders, lederen for det liberal-rettslige nederlandske Frihetspartiets (PVV), som «basert på frykt».

Filmen «Allah ho Gaybar» kan ses på LiveLeak:

Gays Without Borders sier om «Allah ho Gaybar» at kunsteren lagde den for å avsløre hykleri når det gjelder homoseksualitet og Islam: «-Hun sier at det ofte forekommer at gifte muslimske menn har seksuell omgang med andre menn i Iran og Saudi-Arabia… Da hun inviterte to iranske menn for å posere, ba hun dem bære masker slik at de ikke skulle gjenkjennes. Maskene hun valgte var Muhammed og hans svigersønn Ali.» Det er dette bildet som har tittelen «Adam & Ewald».