Den svenske forfatteren og journalisten Ingrid Carlqvist taler i Det Danske Trykkefrihedsselskabet, og tar for seg debattklimaet under konsensuskulturen i svensk offentlighet. Ingrid Carlqvist er nå i ferd med å starte «Tryckfrihetssällskapet i Sverige» etter mønster av det danske.

For et par år siden startet forfatteren sin egen blogg, for å skrive om rettsikkerhet og falske anklager – under «mediavensterns» hegemoni i Sverige. Det førte til at hun selv ble utsatt for falske anklager, noe som endte med at hun fikk sparken fra sin jobb som sjefsredaktør for avisen Villaliv!

I sin tale til danskene forteller hun bla. om den dansken forfatteren og journalisten Mikael Jalving sine selsomme opplevelser med den svenske debattkulturen etter å ha skrevet boka «Absolut Sverige» om samme debattkultur. Og vi får også høre om en av hennes svenske journalistkolleger – bloggeren bak psudonymet «Julia Caesar«, kjent for boka «Världsmästarna – När Sverige blev mångkulturellt» og blogger på den danske! bloggen Snaphanen . som til forskjell fra Ingrid Carlqvist var realistisk nok til å blogge anonymt. Hun har ikke mistet jobben.

Av disse og andre eksempler fra talen, forstår man det særlige behov for et trykkefrihetsselskap i Sverige. Og det er vel noe av det spesielle med Sverige. Sammenlignet med andre land er forskjellen at mens i Sverige er det «mediavensterns» journalister som har makten, så er likheten er at løgnen er maktens privilegium.

Takk til document.no for info. Gå dit for å lese Carlqvist blogg om Vikten av att lyssna till sin motståndare som er gjengitt der.