Fra filmen Overdose»: Den amerikanske staten har sjøsatt redningstiltak, stimulanser og garantier for rundt 70 000 milliarder kroner. Det er mer enn USAs kostnader for første og andre verdenskrig, Korea-krigen, Vietnam-krigen, invasjonen av Irak, New Deal, Marshallplanen, og månelandingen til sammen.

Svensk dokumentar fra Johan Norberg om en ny forestående finanskrise! Hva var bakgrunnen for at det kunne det gå så fryktelig galt i 2008? Og har de vanvittige stimulanstiltakene løst problemene som forårsaket krisen?

httpvp://www.youtube.com/view_play_list?p=A7DAF9DB445860FF

«Overdose»: Bush skyldsatte USA mer enn alle presidenter før ham, til sammen! Fra George Washington til Bill Clinton. Og Barak Obama holder på å skape større gjeld enn alle andre presidenter før ham, til sammen, inkludert George W. Bush!

Under finanskrisen har mange stater tatt opp enorme lån. Etter prognosene vil den gjennomsnittlige statsgjelden i de rikeste landene overstige 100 prosent av BNP i 2011. Og det er lån tatt opp til dagens lave rente. Om renten øker med en prosent, så øker USAs renteutgifter med 700 mrd kroner i året. Det er mer enn den årlige kostnaden for vietnamkrigen.

Filmen sporer årsakene til krisen og viser en skremmende likheter med dagens situasjon der Island og Hellas har kollapset og Portugal, Storbritannien og USA og andre land står for tur. Mange av ekspertene i filmen som Gerald Celente, Karen Horn, Megan McArdle, Robert van Order, Peter Schiff, Vernon Smith og David Walker hørte med til de få økonomene som forutså krisen i 2001 og 2007. Deres spådom er at det verste ikke er over ennå. Den stimulansepolitikken som har ført, bare er en gjentakelse av hva Bush gjorde i 2001.

Da dot.com-bobla sprakk i 2001 satte politikerne igang med en ekspansiv pengepolitikk med lav rente, som skapte massive feilinvesteringer både for privatpersoner og næringsliv som så skapte nye bobler på bolig og finansmarkedet. Det var de boblene som sprakk i 2007. Nå mener ekspertene i filmen at problemene ikke er løst og at vi står overfor en ny krise.

For sentralbankenes og politikernes valgte igjen å blåste opp nye bobler, og nå med gigantiske stimulansetiltak på tusenvis av milliarder, finansiert gjennom statslån i utlandet og ved å la seddelpressa gå på høygir. Disse nye boblene vil før eller senere sprekke.

Filmen er basert på boka «En perfekt storm» av den svenske idéhistorikeren og forfatteren Johan Norberg. Martin Borgs står for regien og produsenten er Henrik Devell.

Gjeldsituasjonen i vestlige land

Filmen går i liten grad inn på gjeldssituasjonen i Europa nå. Der hadde Niall Ferguson fra Harvard University, som den 13 mai holdt foredraget «Fiscal Crises and Imperial Collapses: Historical Perspective on Current Predicaments» (video og audio av både foredraget og påfølgende debatt). Her ser Ferguson på den nåværende finanskrisen i historiske perspektiv, og han viser til aktuell og mildt sagt illevarslende statistikk på gjeldssituasjonen i forhold til bruttonasjonalproduktet (GDP) for en rekke land. Statikken viser at mange vestlige land befinner seg i samme situasjon som Hellas. Her er Foilene Niall Fegusons foredrag (PDF).

Noe av statistikken har han hentet fra BIS Working Papers, og nærmere bestemt BIS Working Papers No 300 – The future of public debt: prospects and implications av Stephen G Cecchetti, M S Mohanty og Fabrizio Zampolli, ved BIS «Monetary and Economic Department», mars 2010.

Her finner du bla. følgende grad med fremskrivning av gjelden i prosent av GDP, som gir et inntrykk av hvilke ekstreme innstramming og kutt i budsjettene som kreves, for å rette opp igjen og skape balanse i økonomien i vestlige land:

BIS Working Papers No 300 - The future of public debt: prospects and implications by Stephen G Cecchetti, M S Mohanty and Fabrizio Zampolli, Monetary and Economic Department March 2010

Debatter Overdose på FrittForums debattsider