Godheten har sin pris, som noen må betale. Og det er de fattigste i verden som betaler prisen for den anti-kapitalistiske anti-globaliseringsbevegelsens «farlige uvitenhet», mener den prisbelønnede svenske idéhistorikeren og forfatteren Johan Norberg som står for denne dokumentaren, produsert av Freeform Productions for den britiske TV-stasjonen Channel 4.

Norberg går på en oppdagelsesreise i globaliseringens fotspor på tre kontinenter med spørsmålet hvordan kan vi overvinne fattigdom og underutvikling. Han samtaler med entreprenører, bønder og arbeidere og undersøker hvilke hindringer de møter og spør hvilket ansvar vi har for disse hindringene.

httpvp://www.youtube.com/view_play_list?p=F0FC96FFBC797401

En viktig hindring er sosialisme i fattige land, korrupte gangstervelder med manglende utvikling av privat eiendomsrett. Et tema som økonomen Hernando DeSoto har arbeidet mye med, som bla. har ført til en årlig International Property Rights Index som måler betydningen av både fysisk og intellektuell eiendomsrett og hvilken betydning beskyttelsen av disse rettighetene har for økonomisk velvære. Den beste introduksjon til temaet: DeSotos dokumentar «The Mystery of Capital among the Indigenous Peoples of the Amazon«.

Johan Norberg er en fremtredende svensk liberalist med et stort forfatterskap bak seg – noen av bøkene finner du på det svenske forlaget Timbro. Argumentasjonen bak «Globalisation is Good» utvikler han i bøkene Till världskapitalismens försvar (2001) – som er oversatt til over 20 språk – og «Da mennesket skapte verden» utgitt på Civita i 2006. Johan Norberg er også kjent for dokumentaren «Overdose – en film om den kommende finanskrisen«. Nordberg er Senior Fellow ved tankesmia Cato i Washington, DC. Mer om Nordberg på hans blog johannorberg.net.